Johtamisen sokeilla pisteillä tarkoitetaan johtajan tiedostamatonta ominaisuutta tai toimintatapaa, mikä vaikuttaa hänen johtamiseensa ja sitä kautta koko ryhmän tai organisaation suorituskykyyn.

Parhaiten omat sokeat pisteensä voi selvittää keräämällä palautetta ihmisiltä, joiden kanssa päivittäin työskentelee. Tähän tarkoitukseen tehokas keino on FinxS® 360 arviointi. Sen avulla voidaan kerätä konkreettista ja kohdistettua palautetta tärkeimmiltä sidosryhmiltä, kuten esihenkilö, kollegat ja johdettavat.

Toinen tapa omien sokeiden pisteiden tunnistamiseksi on hyödyntää luontaista toimintatapaa kuvaavaa Extended DISC® henkilöanalyysiä. Se kertoo luontaiseen toimintatapaamme liittyvät, usein tiedostamattomat tapamme toimia. Myös johtamisen kannalta keskeiset sokeat pisteemme.

Tunnistamalla ja tiedostamalla omat sokeat pisteensä, johtaja voi kehittää omaa johtamistaan, koko ryhmän tai organisaation työhyvinvointia ja päästä parempiin tuloksiin.

Alla on kuvattu esimerkkejä neljän eri DISC-perustyylisten esihenkilöiden johtamisen sokeista pisteistä.

D-tyylinen johtaja

Omasta mielestäsi olet laatinut seuraavaan projektiin selkeät suunnitelmat ja etenemisvaiheet. Prosessi ja tavoitteet ovat sinulle selvät.

Silti jotkut työntekijäsi voivat olla hämmentyneitä ja tyytymättömiä? D-tyylin johtajana itseluottamuksesi ja auktoriteettisi saattavat muista tuntua ylimieliseltä ja tunteettomalta. Miksi? Oletko ehkä unohtanut pyytää palautetta ja kuunnella tai onko saattanut käydä niin, että olet ehkä ylittänyt valtuutesi.

I-tyylinen johtaja

Sinusta tuntuu, että olet laatinut ihan parhaat mahdolliset suunnitelmat. Olet mielestäsi onnistunut myymään ideasi ja tiedät sisimmässäsi, että se toimii!

Jostain syystä jotkut ryhmäsi jäsenet ovat kuitenkin pessimistisiä ja ahdistuneita? I-tyylisenä johtajana luontainen optimismisi ihan oikeasti uskoo siihen, että pystyt toteuttamaan mielessäsi olevat suunnitelmat. Pohjautuvatko suunnitelmat vankkaan tietoon? Oletko antanut ryhmällesi tarpeeksi tietoa ja mahdollisuuden tarkastella asiaa eri kanteilta? Optimismisi saattaa muiden mielestä tuntua liioitellulta ja epärealistiselta.

S-tyylinen johtaja

Oman näkemyksesi mukaan olet pohtinut asiaa pitkään ja huolellisesti ja olet kysynyt palautetta kaikilta. Tämän jälkeen olet pohtinut asiaa vielä kertaalleen ja nyt uskot, että voisit olla valmis laatimaan suunnitelmia.

Kuitenkin jotkut ryhmäsi jäsenet ovat turhautuneita? S-tyylisenä johtajana halusi tehdä yhteisiä päätöksiä vie joskus aikaa. Mieltymyksesi kuunteluun ja hiljainen pohdiskelusi saattavat näkyä päättämättömyytenä ja passiivisuutena muiden silmissä. Varsinkin niissä tilanteissa, joissa he toivovat jämäkkää ja ripeää etenemistä.

C-tyylinen johtaja

Olet tutkinut asian perin pohjin, tarkistanut tiedot ja laatinut tarkat suunnitelmat. Olet lähettänyt ryhmällesi yksityiskohtaisen ja seikkaperäisen sähköpostin kaikkine liitteineen. Vaaraa tulkintavirheisiin ei ole.

Tästä huolimatta jotkut ryhmäsi jäsenet ovat hämmentyneitä tai tarjoavat vaihtoehtoisia vaihtoehtoja? Oletko pyytänyt palautetta ja synnyttänyt keskustelua? Oletko harkinnut myös joitain laatikon ulkopuolella olevia ehdotuksia? Sinun mieltymyksesi analysoida ja pitää etäisyyttä tiimiisi voi tuntua kylmältä ja jäykältä.

Muista huomioida tämä

Yllä kuvatut toimintatavat ja tilanteet ovat yksinkertaistettuja ja kärjistettyjä esimerkkejä. Päivittäisissä tilanteissa on hyvä muistaa, että useimpien ihmisten luontainen toimintatapa on yleensä kahden tai kolmen toimintatavan yhdistelmä.

Tarkan kuvan henkilön luontaisesta toimintatavasta saat Extended DISC® Henkilöanalyysiraportista. Sen sisältö voidaan räätälöidä niin, että siinä kuvataan kyseisen henkilön luontaista toimintatapaa juuri hänen työtehtäviensä näkökulmasta.

Kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä: https://www.extendeddisc.fi/yhteydenottopyynto/

Tai soita meille.

Keskustellaan siitä, miten Extended DISC® Henkilöanalyysiä voidaan hyödyntää sinun organisaatiosi johtamisen sokeiden pisteiden tunnistamisessa.

040 580 56 11 Olof Lagerström

040 556 04 10 Seppo Louhikko

#johtaminen #kehitys #suorituskyky #työhyvinvointi #Extended DISC #DISC